Maria Christina ft. Aggeliki Toubanaki

Maria Christina ft. Aggeliki Toubanaki

Από τις 24 Απριλίου κάτι ωραίο συμβαίνει στον Ελαιώνα. Κάτι που δίνει ώθηση στη μουσική, στο θέατρο, στο χορό, στον κινηματογράφο αλλά και στην επιστημονική γλώσσα πάνω σε κοινωνικά και καλλιτεχνικά θέματα. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φένιας Παπαδόδημα και του Γιώργου Παλαμιώτη, με την υποστήριξη της δημιουργικής τους ομάδας και την πολύτιμη αρωγή των καλλιτεχνικών και επιστημονικών τους συνεργατών, για έναν περίπου μήνα, τα ανοιξιάτικα απογεύματα και τα εξίσου εαρινά βράδια γεμίζουν με τέχνη και συζήτηση. Στο πάλαι ποτέ ιερό άλσος της θεάς Αθηνάς, σε κάθε κλαδί ελιάς που θροΐζει ακόμα έχει στηθεί ένα όμορφο πολιτισμικό πανηγύρι που ανοίγει ένα διάλογο επάνω στην τέχνη εντός των Μακρών Τειχών.

Τριάντα συναυλίες, από πρωτοεμφανιζόμενα μουσικά σχήματα έως καταξιωμένα ονόματα, θα λάβουν χώρα συνολικά στο φεστιβάλ. Την αρχή κάνουν τα αφρικανικά τύμπανα με τους Anasa, Delos Project με ένα mix επιρροών και οι γνωστοί σε όλους μας Χαΐνηδες. Ταξίδι στο Κονγκό με τους Otis & Philo και ακούμε Κάτω από το Δέντρο για πειραγμένη ελληνική μουσική. Μουσικά ταξίδια από τη Βραζιλία με Bloco Swingueira και επιστροφή στην βόρεια Ευρώπη με jazz  (Βαγγέλης Στεφανόπουλος Trio) και ιρλανδέζικη παράδοση από τους Noriana. Σε jazz ρυθμούς θα κινηθούν οι Τηλέμαχος Μούσας και Νάσια Γκόφα με το Kobane Quintet και θα αναλάβουν έπειτα σε groove και punk ρυθμούς οι Chewing Gun.

Chewing Gun

Chewing Gun

Tsiri Band, Late Farewell και Human Touch θα ανέβουν διαδοχικά στη σκηνή για  Breakbeats, Indie και κοσμογυρισμένη jazz αντιστοίχως. Ο Mπάμπης Παπαδόπουλος θα σολάρει με μια ποικιλία rock, ambient, jazz και electronic μουσικής ενώ το Takis Barberis Group υπόσχεται ηλεκτρική  jazz με ελληνικές και ινδικές επιρροές. Εκπλήξεις όπως αυτή του Adedeji & Neo Yoruba People – A tribute to Fela Kuti, που παρουσιάζουν νιγηριανή χορευτική μουσική με κοινωνικοπολιτικό μήνυμα, δε θα λείψουν.

Chickn

Chickn

Ετοιμαστείτε, παράλληλα, για Barbara’s Straight Son και Sancho 003, αν στο μουσικό σας λεξιλόγιο έχετε λέξεις όπως punk jazz, new wave αλλά και ambient, electronic, real time looping. H συνέχεια είναι εντυπωσιακή καθώς συμπράττουν μουσικά οι Παλαμιώτης-Κτιστάκης-Πολυζωγόπουλος-Αναστασάκης-Καπάδαη πάνω σε deep grooves και psychedelic soundscapes. H αυτοσχεδιαστική psychedelia συνεχίζεται με Phileas Frogg και η συνέχεια επιφυλάσσει κάτι πιο minimal και kraut με τους Chickn.

 Soundscapes και groove αναλαμβάνουν, έπειτα, οι Maria-Christina & the 7 pedals feat. Αγγελική Τουμπανάκη ( guest Η. Δουμάνης). Επιστροφή σε  afro beat, hip hop  και neo soul σημειώνεται με MC Yinka & the Fuzics μέχρις ότου ν’ αντέξουν τα πόδια σας. ΟΑντώνης Απέργης επιδίδεται σε jazz oriental και πάλι σε jazz ρυθμούς αλλά αυτή τη φορά spiritual, world και meditative θα κινηθούν οι Fenia Papadodima Grace Flowers Quartet.

MC Yinka & the Fuzics

MC Yinka & the Fuzics

Fenia Papadodima Grace Flowers Quartet

Fenia Papadodima Grace Flowers Quartet

Οι Harris Lamprakis Quartet και Haig Yazdjian αφήνουν το δικό τους στίγμα στο μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ με modal ethnic jazz και world music. Οι δύο τελευταίες μέρες του φεστιβάλ κλείνουν μουσικά με ένα διαδοχικό τρίπτυχο του Γιώργου Λιμάκη (Ambient/ Impressionist Americana), της Σοφίας Σαρρή ( Experimental Indie) και τωνAfrodyssey Orchestra (Afro Fusion). Η αυλαία της διοργάνωσης πέφτει με τους Mode Plagal και ένα δέσιμο ελληνικής παράδοσης, funk, afro και  jazz. 

Σοφία Σαρρή

Σοφία Σαρρή

Μode Plagal

Μode Plagal

ΕλαιΩνας Festival 2015

24 Απριλίου-17 Μαΐου

Ακαδημία Πλάτωνος

Σπύρου Πάτση και Μαραθονομάχων 8, Βοτανικός

 

Σκίντσας Γιώργος

ELΑΙώNAS FESTIVAL 2015: Είκοσι πέντε ημέρες δράσης και μνήμης

 

ELΑΙώNAS FESTIVAL 2015: Είκοσι πέντε ημέρες δράσης και μνήμης
«Η αφορμή για να το κάνω πράξη (το φεστιβάλ) ήταν η θεατρική νουβέλα “Πωλούνται δάκρυα ελιάς”, η οποία είχε ανέβει πέρυσι στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας» λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ELΑΙώNAS FESTIVAL 2015 Φένια Παπαδόδημα

 

Είτε λόγω κρίσης είτε χάριν της «ανάπτυξης», τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα βιώνουμε μια σύγχυση. Παρακολουθούμε την αδίστακτη διόγκωση μιας μεγαλούπολης χωρίς κανέναν σεβασμό, όχι μόνο σε μια στοιχειώδη αισθητική, αλλά ούτε και στα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατάντια του σημερινού Ελαιώνα. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έχει μετατραπεί σε τόπο «απόρριψης», όπως τον χαρακτηρίζει ο Χρήστος Καρακέπελης στο ντοκιμαντέρ του «Η πρώτη ύλη». 

Ενα εκσυγχρονισμένο εργοτάξιο σκλάβων. Δουλεία αλλά modern! Νόμιμα, τακτοποιημένα. Scrap, sex trafficking, βιομηχανίες θανάτου, σκυλάδικα. Εκεί όπου άλλοτε υπήρχε το ιερόν άλσος της θεάς Αθηνάς. Κάθε ελιά αυτού του άλσους ήταν δέντρο ιερό, όλη δε η περιοχή του Ελαιώνα, πολύ πιο ευρεία από τη σημερινή, ένας τόπος λατρείας και πνευματικής άνθησης, φορέας των «θρύλων και των παραδόσεων των αιώνων», όπως γράφει ο Δ. Γρ. Καμπούρογλου στον «Αναδρομάρη της Αττικής».

Ολα τα παραπάνω αποτέλεσαν την «πρώτη ύλη» για την τραγουδίστρια, μουσικό και συγγραφέα Φένια Παπαδόδημα (σ.σ.: καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ μαζί με τον Γιώργο Παλαμιώτη) να πάρει την απόφαση να δημιουργήσει το ELΑΙώNAS FESTIVAL 2015, από τις 24 ως και τις 17 Μαΐου, στο Θέατρο Ακαδημίας Πλάτωνος. 

Σε αυτό το διάστημα ο Ελαιώνας θα ζωντανέψει. Ζωντανεύει με δράσεις καθημερινές σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και αστικού ενδιαφέροντος, φιλοξενώντας καλλιτέχνες που εμπνέονται από το ευρύ θέμα του. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλο το φάσμα της δημιουργίας: θέατρο, χορός, μουσική, performance, εικαστικά, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, video art, ντοκιμαντέρ, εκπαίδευση και ομιλίες. Αυτό είναι το περίγραμμα του Φεστιβάλ. Και όπως σημειώνει η Φένια Παπαδόδημα «η αφορμή για να το κάνω πράξη ήταν η θεατρική νουβέλα που εκδόθηκε και έχει τον τίτλο "Πωλούνται δάκρυα ελιάς", που είχε ανέβει πέρυσι στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Το κείμενο αυτό είναι εμπνευσμένο από τον αθηνογράφο Δημήτρη Καμπούρογλου και από το βιβλίο του "Ο αναδρομάρης της Αττικής" που έχει αφήσει ένα μοναδικό έργο πίσω του. Τα βιβλία του μιλούν για τη μεταμόρφωση της Αθήνας. Μιλάει για περιοχές, δρόμους, θρύλους και παραδόσεις...».

Το ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας σκηνοθέτες, μουσικούς, εικαστικούς, φωτογράφους, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ακτιβιστές και δημοσιογράφους σε έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων: 7 θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, 30 συναυλιών, 8 προβολών ταινιών, έκθεσης βιβλίου, εικαστικών και φωτογραφίας αλλά και ομιλιών σχετικά με την περιοχή του Ελαιώνα, τη μεγάλη ιστορία του και τη σύγχρονη πραγματικότητα.
 
  • Επίσης το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τα εξής:
  • Ελεύθερη είσοδος στις ομιλίες, στα δρώμενα, στα θεατρικά αναλόγια και στις προβολές.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με έργα των Σεμίρα Μανωλάκη, Γιάννη Λάσκαρη και Alex Kat.
  • Εκθεση βιβλίου «Βιβλία για διάβασμα» από τη νέα πλατφόρμα Fairead.
  • Εκθεση ζωγραφικής από φοιτητές της ΑΣΚΤ.
 

INFO:

ELΑΙώNAS FESTIVAL 2015, από τις 24 ως και τις 17 Μαΐου, στο Θέατρο Ακαδημίας Πλάτωνος
Μαραθωνομάχος 8, τηλ: 2104830330
Προπώληση εισιτηρίων: Καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven, Ianos, Reload
Τηλεφωνική κράτηση: 11876
On line: www.viva.gr
Διατίθενται πακέτα εβδομαδιαίων και ημερησίων εισιτηρίων

Γιορτή πολιτισμού στο ιερό άλσος της θεάς Αθηνάς

O θρύλος λέει ότι ο Ελαιώνας, το ιερό άλσος της θεάς Αθηνάς, δημιουργήθηκε από την ιερή ελιά του Ερεχθείου που δώρισε η θεά στην πόλη της. Σήμερα ελάχιστα σημεία του, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος και ο Βοτανικός Κήπος θυμίζουν την αλλοτινή ομορφιά του τοπίου αλλά και την «ιερότητα» της περιοχής που έχει πλήρως εκβιομηχανιστεί.

Χαΐνηδες, Ελένη Αρβελέρ, Φένια Παπαδόδημα και Βίκυ Βολιώτη συμμετέχουν στον μαραθώνιο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ
Χαΐνηδες, Ελένη Αρβελέρ, Φένια Παπαδόδημα και Βίκυ Βολιώτη συμμετέχουν στον μαραθώνιο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ

Με έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων μέσα από επτά θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, 30 συναυλίες, οκτώ προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ, ομιλίες, εκθέσεις βιβλίου, εικαστικών και φωτογραφίας αλλά και ανοικτές δράσεις για τους κατοίκους της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, το Εlaiώνas Festival 2015, ξαναζωντανεύει την περιοχή αναζητώντας τον σφυγμό του σημερινού Ελαιώνα και τις ιδιαίτερες πνευματικές συνδέσεις του με το παρελθόν και το μέλλον.

Αφορμή για τη δημιουργία του φεστιβάλ ήταν η νουβέλα της Φένιας Παπαδόδημα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» που είναι εμπνευσμένη από το έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου «Ο Αναδρομάρης της Αττικής».

«Με το έργο του Καμπούρογλου συνδέονται πολλές θεματικές. Ανάμεσά τους ένα μεγάλο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με το οποίο ασχολούμαι και εγώ χρόνια. Μέσα από προσωπικές μου αναζητήσεις έχω πολλές φορές ασχοληθεί με το πώς μεταμορφώθηκε αυτός ο τόπος που ήταν το πιο πνευματικό μέρος της παλιάς πόλης σε αυτό που είναι σήμερα. Στο έργο του Καμπούρογλου αποτυπώνεται ακριβώς αυτό το ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα», εξηγεί η Φένια Παπαδόδημα που ωστόσο δεν έχει αυταπάτες για το μέλλον του Ελαιώνα.

«Κάποιος θα πει ότι είναι σαν ο ασθενής να έχει καρκίνο και εμείς να του δίνουμε Depon. Κάπως έτσι είναι η κατάσταση στον Ελαιώνα και δεν γίνεται να αλλάξει. Οπως λέει ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης, είναι ένας ''τόπος απόρριψης κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εχουμε συνείδηση αυτού του πράγματος. Ομως έχουμε επίσης συνείδηση πως ένα μεγάλο μέρος των Αθηναίων δεν γνωρίζει τι ήταν ο Ελαιώνας και δεν έχει πάει ποτέ στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ενας στόχος λοιπόν είναι να φέρουμε τον κόσμο στον Ελαιώνα».

Το έργο αυτό έχουν αναλάβει μια πλειάδα μουσικών, ανάμεσά τους οι Χαΐνηδες, οι Delos Project, οι Sancho 003, η Αγγελική Τουμπανάκη, η ομάδα κρουστών του πολιτιστικού κέντρου αφρικανικής τέχνης Αnasa, o Χαϊκ Γιαζιτζιάν, που μαζί με τους Μηνά Χατζησάββα, Κώστα Φαλεκάκη, Βίκυ Βολιώτη, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Εύα Στεφανή και Φίλιππο Κουτσάφτη, που είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εlaiωνas Festival, θα προσπαθήσουν από σήμερα έως τις 17 Μαΐου να δημιουργήσουν ένα δίκτυο αφύπνισης με επίκεντρο την περιοχή: «Μέσα από τα αναλόγια και τα κείμενα που θα ακουστούν από εισηγητές όπως η Ελένη Αρβελέρ, ο Πάνος Κυπαρίσσης, η Κατερίνα Καμηλάκη και με τη βοήθεια της ομάδας ''Πολιτεία'' θέλουμε να τσιγκλίσουμε τον κόσμο με σκοπό να συνειδητοποιήσει ότι εδώ που στέκεται, λίγο παρακάτω? δίδασκε ο Πλάτωνας, περνώντας ένα μήνυμα πολύ φωτεινό σε μια εποχή που επιχειρείται η διαγραφή του πνευματικού μας παρελθόντος».

«Είναι ένα φεστιβάλ μνήμης για να δούμε από πού ορμώμενοι έχουμε φτάσει εδώ σήμερα. Δηλαδή να επανατοποθετηθούμε στον χρόνο σε σχέση όμως με την πραγματικότητα. Μακριά από τα στερεότυπα της δήθεν ελληνικής ανωτερότητας πρέπει να αναλογιστούμε πώς είναι σήμερα και πώς έχει καταστραφεί η περιοχή», λέει ο Γιώργος Παλαμιώτης, μέλος της δημιουργικής ομάδας και συνιδρυτής του νεότευκτου φεστιβάλ.

Η είσοδος για τις ομιλίες, τα δρώμενα, τα αναλόγια, τις προβολές των ταινιών αλλά και μερικών μουσικών παραστάσεων θα είναι ελεύθερη, ενώ εισιτήρια για τις μουσικές θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που θα πραγματοποιούνται στο θέατρο της Ακαδημίας Πλάτωνος προπωλούνται εισιτήρια.

«Θέλουμε να τσιγκλίσουμε τον κόσμο με σκοπό να συνειδητοποιήσει ότι εδώ που στέκεται, λίγο παρακάτω... δίδασκε ο Πλάτωνας»
Φ. Παπαδόδημα

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ELAIώNAS FESTIVAL 2015

Απριλίου 23, 2015

ELAIώNAS FESTIVAL 2015

 
Poster Elaionas Festival

Μία δημιουργική ομάδα καλλιτεχνών, παραγωγών και φίλων οργανώνει φέτος για πρώτη φορά, υπό την αιγίδα του Οργανισμού, το ELAIώNAS FESTIVAL 2015, από 24 Απριλίου έως 17 Μαΐου στο θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος.

Ο ελαιώνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.
Η καρδιά της αρχαίας Αθήνας.
Ο θρύλος λέει ότι ο ελαιώνας, «το ιερόν άλσος της θεάς Αθηνάς», δημιουργήθηκε από την ιερή ελιά του Ερεχθείου που δώρησε η θεά στην πόλη της.

Αφορμή της διοργάνωσης αποτέλεσε η έκδοση της θεατρικής νουβέλας «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» της Φένιας Παπαδόδημα (εκδόσεις Γαβριηλίδης), εμπνευσμένης από το έργο του Δημήτριου Καμπούρογλου
«Ο Αναδρομάρης της Αττικής».

Ο Καμπούρογλου καταγράφει στιγμιότυπα της ελληνικής ζωής και ιστορίας μέσα από τις εμπνευσμένες περιηγήσεις του στην Αθήνα και την Αττική.Τα σχόλια του αφορούν τόσο στην εξέλιξη της πνευματικής παράδοσης όσο και στη μεταμόρφωση του ίδιου του φυσικού τοπίου.
Διαβάζοντας τις περιγραφές του, ο αναγνώστης αναγνωρίζει τους συνδετικούς κρίκους της «κρυφής» ελληνικής ζωής, από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ψηλαφεί τον σφυγμό μιας Ελλάδας αόρατης, εξαφανισμένης αλλά και τραγικά οικείας.
Σαν έμπειρος φωτογράφος,«απαθανατίζει» φυσικά τοπία, μνημεία και απίθανες γωνιές της  ευρύτερης Αθήνας. Στη συνέχεια αφήνεται στους συνειρμούς της μνήμης και της φαντασίας του που άλλοτε συνθέτουν κομμάτια της αληθινής ιστορίας, άλλοτε θρύλους ξεχασμένους κι άλλοτε προσωπικές αναπολήσεις και στοχασμούς συχνά με πολύ χιούμορ.Ο ελαιώνας, «το ιερόν άλσος» της θεάς Αθηνάς αποτελεί κυρίαρχο θέμα και πηγή έμπνευσης για τον Καμπούρογλου.

Σήμερα ο ελαιώνας δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μόνο η ταμπέλα τού μετρό «Ελαιώνας».
Το ιερό δάσος που απλωνόταν από την Ιερά οδό μέχρι το όρος Αιγάλεω έχει πλέον εξαφανιστεί ολοσχερώς.Ελάχιστα σημεία, όπως η Ακαδημία του Πλάτωνα που αποτελούσε μέρος του ελαιώνα,και ο βοτανικός κήπος μάς επιτρέπουν να υποθέσουμε την ανεκδιήγητη ομορφιά, την αλλοτινή ωραιότητα του τοπίου.Όλη η ευρύτερη περιοχή έχει περιπέσει κυριολεκτικά στη δύνη της πιο άγριας εκβιομηχάνισης. Ρύπανση, σκουπίδια, εξαθλίωση…
Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί  κάτι τέτοιο…

Δημιουργική ομάδα
Δράσεις, ομιλίες, αναλόγια και προβολές ταινιών που έχουν σαν στόχο την προώθηση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής και πνευματικής ιστορίας και παράδοσης, αποτελούν έμπνευση και πρωτοβουλία της δημιουργικής ομάδας η οποία αναλαμβάνει την οργάνωση του φεστιβάλ: Ρούλα Νικολάου, Παυλίνα Ζάχρα, Μενέλαος Κυπαρίσσης και Άρης Ασπρούλης.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Φένια Παπαδόδημα και Γιώργος Παλαμιώτης

Δράσεις
Το ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας  καλλιτέχνες θεατρικούς, μουσικούς, εικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και δημοσιογράφους  σ’ έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων, παραστάσεων,συναυλιών, ομιλιών και συνευρέσεων πάνω σε οποιαδήποτε θεματική άπτεται του ελαιώνα, αλλά και την οικολογική καταστροφή, και την λήθη που έχουν τυλίξει τα πλέον λαμπερά σημεία της Αθήνας και της Αττικής, μέσα από μία απρόσμενη, αφαιρετική, ποιητική ματιά. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ένα μήνα με κύρια έδρα το θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος).

Καλλιτεχνικοί – επιστημονικοί συνεργάτες: Σίσσυ Παπαθανασίου, Λαοκρατία Λάκκα και Πανδώρα Μουρίκη,

Εισηγήσεις:
Ελένη Αρβελέρ – ακαδημαικός
Κωσταντίνος Στάικος- αρχιτέκτων, ιστορικός βιβλίου
Θέμα: “Ο κήπος των φιλοσόφων”
Aικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη- πρ. διευθύντρια κέντρου λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Θέμα: “Ελαιώνας, μύθος και σύγχρονη πραγματικότητα”
Πάνος Κυπαρίσσης- ποιητής, σκηνοθέτης
Θέμα:”Ο ρόλος του Διονύσου στις Βάκχες του Ευριπίδη”
Έλλη Τζαβέλλα – δρ. Βυζαντινής αρχαιολογίας, ερευνήτρια πανεπιστημίου Leiden
Θέμα: “Το δάσος με τις ελιές: Διασχίζοντας τον ελαιώνα τα βυζαντινά χρόνια”
Καραπιδάκη Λουίζα – αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης, συνεργάτης κέντρου λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Θέμα: “Τέχνη και Ελαιώνας”
Έφη Παπαδόδημα –  δρ. Φιλολογίας, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Θέμα: “Οιδίποδας επί Κολωνώ του Σοφοκλή”
Τοπογραφία – άλσος ελαιών και ευρύτερη σημασία της ελιάς στο έργο. Λογοτεχνικές αναφορές στην αρχαία γραμματεία.
Τερζής Χρήστος – δρ. αρχ. ελληνικής μουσικής πανεπιστημίου Αθηνών
Θέμα: “Ο ήχος της ελληνικής αρχαιότητας”
Δρόσω Κατσίλα – δρ. μεσαιωνικής και νεότερης ελληνικής φιλολογίας
Θέμα: Εισαγωγή στο έργο του Δ. Καμπούρογλου.
Αλληλογραφία Καμπούρογλου- Χριστοβασίλη.
Δημήτρης Κούνδουροςεκπαιδευτικός, γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος
Θέμα: “Το σώμα του ελαιώνα σαν σώμα”
Κώστας Βουρεκάςαρχιτέκτων, πολεοδόμος.
Θέμα: Ελαιώνας των Αθηνών. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον
Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, δημοσιογράφος
Θέμα: “Ο πολιτισμός της Ελιάς. Πυρήνες αυτάρκειας στην καρδιά του Ελαιώνα”

Μουσικά αναλόγια & Liveperformances
Δραματουργική επιμέλεια- σύνθεση: Φένια Παπαδόδημα και Σίσσυ Παπαθανασίου
Συμμετέχουν: Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Φαλελάκης, Αγγελική Παπαθεμελή, Βίκυ Βολιώτη, Φένια Παπαδόδημα, Μαρία Σαβίδου, Κρίστελ Καπερώνη, Μενέλαος Κυπαρίσσης, Παυλίνα Ζάχρα, Ευαγγελί Φίλη, Φένια Παπαδόδημα κ.α.

Προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και videoart
Αγέλαστος Πέτρα, Φίλιππος Κουτσαφτής
Μέγαρα 1974, Σάκης Μανιάτης – Γιώργος,Τσεμπερόπουλος
Πρώτη Ύλη, Χρήστος Καρακέπελης
Ακρόπολη, Εύα Στεφανή
Αγροτέρα, Χαρά Φράγκου
Δεν είσαι μόνος, Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού
Ο Ελαιώνας σήμερα, Θάνος Παπαστερίου

Θέατρο- Χορός
Γιάννης Σκουρλέτης ( BijouxDeKant) – “Αχ!”
Χριστίνα Σουγιουλτζή  (Κι Όμως Κινείται) – ‘’ BeteLguez”
Φένια Παπαδόδημα «LIMBO. Η νύχτα πριν το άληστο φως.»
Pauline Huguet–Νικόλας Αρτέμης.‘’Oval in a box”
Μαριέλλα Νέστορα-YELPdanceco. ‘’ Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνον αυτό’’
Ομάδα Κόκκου Ροιής- «Κυριακή»
Ομάδα Κινούμενα σχέδια – «Ραντεβού»
Oμάδα End Exit – « Me & I»
Ομάδα Όνειροτης Alessandra Maioletti – ‘’Sex Trafficking’’

Μουσική
Anasa, Delos Project, Χαίνηδες, Κάτω από το δέντρο, Βαγγέλης Στεφανόπουλος τρίο, Human touch, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Sancho 003, Chikn, Τηλέμαχος Μούσας – Νάσια Γκόφα Cobane quintet, Αντώνης Απέργης,Χάρης Λαμπράκης, Αγγελική Τουμπανάκη,Maria Christina & the 7 pedals, Ηλίας Δουμάνης, Γιώργος Παλαμιώτης, Ανδρέας Πολυζογώπουλος, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Γιάννης Αναστασάκης. Τζένη Καπάδαη,Noriana,  Haig Yazdjian, Γιώργος Λιμάκης, Takis Barberis Group,  Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Φένια Παπαδόδημα- Grace flowers quartet,  Χάρης Λαμπράκης quartet,  MC Yinka& the Fuzzics,AdedejiAdetayo, Noriana, Barbara’s Straight Son, Chewing Gun, PhileasFrogg, Σοφία Σαρρή, Afrodyssey Orchestra, Late Farewell, Mode Plagal.

Έκθεση φωτογραφίας
Θέμα: “O ελαιώνας σήμερα”
Γιάννης Λάσκαρης, Σεμίρα Μανωλάκη και AlexKat.
Έκθεση βιβλίου
Βιβλία για διάβασμα,  από την νέα πλατφόρμα Fairead – το περιβάλλον του βιβλίου
Έκθεση ζωγραφικής από μαθητές της Α.Σ.Κ.Τ.

Ευχαριστούμε θερμά την Καλή Παγουλάτου- Κυπαρίσση για την πολύτιμη συμβολή της.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κάντε κλικ εδώ.

Προπώληση εισιτηρίων στα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload Stores και Media Markt.

- See more at: http://www.opanda.gr/?p=5418#sthash.rk6NnUw9.dpuf

Ξεκινάει το "ELAIώNAS FESTIVAL 2015" στο θέατρο "Ακαδημία Πλάτωνος"

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο ελαιώνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. 
Η καρδιά της αρχαίας Αθήνας. 
Ο θρύλος λέει ότι ο ελαιώνας, «το ιερόν άλσος της θεάς Αθηνάς», δημιουργήθηκε από την ιερή ελιά του Ερεχθείου που δώρησε η θεά στην πόλη της.
Μία δημιουργική ομάδα καλλιτεχνών, παραγωγών και φίλων οργανώνει φέτος το ELAIώNAS FESTIVAL 2015
Αφορμή για τη δημιουργία του αποτέλεσε η έκδοση της θεατρικής νουβέλας «Πωλούνται δάκρυα ελιάς», της Φένιας Παπαδόδημα, (εκδόσεις Γαβριηλίδης), εμπνευσμένης από το έργο του Δημήτριου Καμπούρογλου «Ο Αναδρομάρης της Αττικής»

Ο μοναδικός αυτός αθηναιογράφος καταγράφει στιγμιότυπα της ελληνικής ζωής και ιστορίας μέσα από τις εμπνευσμένες περιηγήσεις του στην Αθήνα και την Αττική. Τα σχόλια του αφορούν τόσο στην εξέλιξη της πνευματικής παράδοσης όσο και στη μεταμόρφωση του ίδιου του φυσικού τοπίου.

Διαβάζοντας τις γλαφυρές περιγραφές του, ο αναγνώστης αναγνωρίζει τους συνδετικούς κρίκους της «κρυφής» ελληνικής ζωής από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ψηλαφεί τον σφυγμό μιας Ελλάδας αόρατης, εξαφανισμένης αλλά και τραγικά οικείας. 
Σαν έμπειρος φωτογράφος ο Δημήτρης Καμπούρογλου «απαθανατίζει» φυσικά τοπία, μνημεία και απίθανες γωνιές της ευρύτερης Αθήνας . Στη συνέχεια αφήνεται στους συνειρμούς της μνήμης και της φαντασίας του που άλλοτε συνθέτουν κομμάτια της αληθινής ιστορίας, άλλοτε θρύλους ξεχασμένους κι άλλοτε προσωπικές αναπολήσεις και στοχασμούς συχνά με πολύ χιούμορ. Ο ελαιώνας, «το ιερόν άλσος» της θεάς Αθηνάς αποτελεί κυρίαρχο θέμα και πηγή έμπνευσης για τον Καμπούρογλου.

Σήμερα ο ελαιώνας δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μόνο η ταμπέλα τού μετρό «Ελαιώνας». Το ιερό δάσος που απλωνόταν από την Ιερά οδό μέχρι το όρος Αιγάλεω έχει πλέον εξαφανιστεί ολοσχερώς. Ελάχιστα σημεία, όπως η Ακαδημία του Πλάτωνα που αποτελούσε μέρος του ελαιώνα, και ο βοτανικός κήπος μάς επιτρέπουν να υποθέσουμε την ανεκδιήγητη ομορφιά, την αλλοτινή ωραιότητα του τοπίου. Όλη η ευρύτερη περιοχή έχει περιπέσει κυριολεκτικά στη δύνη της πιο άγριας εκβιομηχάνισης. Ρύπανση, σκουπίδια, εξαθλίωση... 
Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κάτι τέτοιο... 

Δημιουργική ομάδα

Δράσεις, ομιλίες, αναλόγια και προβολές ταινιών που έχουν σαν στόχο την προώθηση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης και ιστορίας, αποτελούν έμπνευση και πρωτοβουλία της δημιουργικής ομάδας η οποία αναλαμβάνει την οργάνωση του φεστιβάλ. 

Φένια Παπαδόδημα
Γιώργος Παλαμιώτης
Ρούλα Νικολάου
Αγγελική Βασιλάκου
Παυλίνα Ζάχρα
Μενέλαος Κυπαρίσσης
Άρης Ασπρούλης


Δράσεις

Το ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας καλλιτέχνες θεατρικούς, μουσικούς, εικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και δημοσιογράφους σ’ έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων, παραστάσεων, συναυλιών, ομιλιών και συνευρέσεων πάνω σε οποιαδήποτε θεματική άπτεται του ελαιώνα ακόμη και μέσα από μία απρόσμενη, αφαιρετική, ποιητική ματιά. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ένα μήνα με κύρια έδρα το θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος.

Καλλιτεχνικοί - επιστημονικοί συνεργάτες
Σίσσυ Παπαθανασίου, Λαοκρατία Λάκκα, Πανδώρα Μουρίκη

Ευχαριστούμε θερμά την Καλή Παγουλάτου- Κυπαρίσση για την πολύτιμη συμβολή της. 

« Φαίδρος» στην Ακαδημία Πλάτωνος

 
Φώτο: Βασίλης Μακρής
Τη διαδρομή μιας ‘διαλεκτικής’ ανάγνωσης του περίφημου διαλόγου του Πλάτωνα «Φαίδρος», μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σχεδιάζει το απόγευμα της Κυριακής 26 Απριλίου στις 18.30 η Σίσσυ Παπαθανασίου.
Από το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα( Μαραθωνομάχων & Αλεξανδρείας), στο ανοιχτό θέατρο και από τα μονοπάτια και τις γέφυρες στο αρχαίο Γυμνάσιο, κοινό και καλλιτέχνες περπατούν μαζί σε μια αφήγηση που ενσωματώνει το αεικίνητο του κειμένου και τη μυθολογία του τόπου.
Ψυχή πᾶσα ἀθάνατος. και το φτερωτό άρμα της ψυχής. Ο Βορέας και η αρπαγή της Ωρείθυιας. Οι Μούσες και ο μύθος των τζιτζικιών. Ο Θευθ ανακαλύπτει το αλφάβητο.
 
Μια in situ performance σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Σίσσυς Παπαθανασίου συνοδεία ηχητικού σχεδιασμού Αναστασίας Γεωργάκη και Φώτη Μόσχου. Τους Πλατωνικούς μύθους αφηγούνται οι Μάνος Καρατζογιάννης, Φένια Παπαδόδημα, Αγάπη Παπαθανασιάδου, Ένκε Φεζολλάρι και όσοι άλλοι…

Φένια Παπαδόδημα: Ο άνθρωπος και το τοπίο συνδέονται άρρηκτα. Αυτό είναι αρχαίο μυστικό!

Φένια Παπαδόδημα: Ο άνθρωπος και το τοπίο συνδέονται άρρηκτα. Αυτό είναι αρχαίο μυστικό!

 

Από τις 24 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου, ο Ελαιώνας ζωντανεύει! Ζωντανεύει με δράσεις καθημερινές σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και αστικού ενδιαφέροντος, φιλοξενώντας καλλιτέχνες που εμπνέονται από το ευρύ θέμα του Ελαιώνα. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλο το φάσμα της δημιουργίας: Θέατρο, Χορός, Μουσική , Performance, Εικαστικά, Φωτογραφία, Εγκαταστάσεις, Video art, Ντοκιμαντέρ , Εκπαίδευση & Ομιλίες. Το 1ο ELAIώNAS FESTIVAL 2015 είναι γεγονός και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Φένια Παπαδόδημα μας μιλά για την ιδέα πίσω από το γεγονός αλλά και τη θεατρική της νουβέλα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» η οποία αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ – ανάσα για την ιστορική περιοχή του Ελαιώνα.

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Η θεατρική σας νουβέλα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του «ELAIώNAS FESTIVAL 2015», το πρώτο φεστιβάλ αφιερωμένο στην περιοχή του Ελαιώνα. Πείτε μας λίγα λόγια κατ’ αρχάς για τη νουβέλα και έπειτα για την απόφαση της πραγματοποίησης του συγκεκριμένου φεστιβάλ.
Φένια Παπαδόδημα: 
Η νουβέλα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» πραγματεύεται την απομάκρυνση της ψυχής και της συνείδησης ενός ανθρώπου από κάθε τι πνευματικό και φωτεινό, την διείσδυση σ’ ένα περιβάλλον σκοτεινό, το οποίο βέβαια εξωτερικά μπορεί να φαίνεται λαμπερό,  κινητικό και απίστευτα trendy, must ή branché όπως θα λέγαμε γαλλιστί, α λα φραγκά... Πρόκειται για την μεταφορική μετάλλαξη ενός ανθρώπου σε βρικόλακα. Παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια η ιδέα αυτή του βρικόλακα απασχολεί αγαπημένους μου καλλιτέχνες όπως ο Τζάρμους π.χ. Δεν είναι τυχαίο... Ίσως και να πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι βρικόλακες ανάμεσά μας...

Στη νουβέλα αυτή η μεταμόρφωση παραλληλίζεται με την κατάρρευση της Αθήνας, της πόλης όπου ζει το κεντρικό πρόσωπο, μια συγγραφέας στα σαράντα, η οποία στην πιο κρίσιμη καμπή της ύπαρξής της, έχει την τύχη να «αντιληφθεί» αυτή την μετάλλαξη και να παλέψει για να την αποτρέψει. Αφορμή της αλλαγής της πορείας της είναι η ανάγνωση ενός παλιού και ρομαντικότατου βιβλίου του «Αναδρομάρη της Αττικής» του Δ. Καμπούρογλου, ο οποίος περιγράφει μία άλλη Ελλάδα, «αόρατη», φωτεινή, γεμάτη θαύματα για τον εξαίρετο περιηγητή. Το «ιερόν άλσος» της θεάς Αθηνάς, που δεν είναι άλλο από τον ελαιώνα, το δάσος αυτό με τις ελιές που τόσους αιώνες αποτελούσε την καρδιά της Αθήνας, και που αποτελεί κύριο θέμα στο έργο του μοναδικού αθηναιογράφου, έχει πλέον σήμερα στην κυριολεξία, κατακρεουργηθεί... Δεν θα μπορούσε κανείς με πιο επιεική τρόπο να χαρακτηρίσει αυτό που συνέβη στον  ελαιώνα.

Cul.N.: Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει σήμερα η περιοχή του Ελαιώνα;
Φ.Π.: 
Η περιοχή του ελαιώνα σήμερα έχει πέσει θύμα της πιο άγριας, άναρχης και ανελέητης εκβιομηχάνισης. «Σκουπίδια, sex trafficking, βρώμικο κρέας... » Εκεί όπου άλλοτε αι γλαυκαί κουροτρόφοι μετέφεραν το ιερόν πέπλον της θεάς Αθηνάς στην πομπή των Ελευσινίων. Τι άλλο να πει κανείς; Αρκεί μια ματιά σε όλη την περιοχή που κάλυπτε ο ελαιώνας για ν’ ανατριχιάσει. 

 

Cul.N.: Πώς ήταν η ανταπόκριση των καλλιτεχνών; Βρήκατε ενδιαφέρουσες ιδέες μεταξύ των προτάσεων που σας κατατέθηκαν;
Φ.Π.: 
Αρκετές ενδιαφέρουσες ήταν οι προτάσεις που εντοπίστηκαν μετά το ανοιχτό κάλεσμα, κυρίως μουσικές είναι η αλήθεια... Πάντως το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς δράσεων όπως θα διαπιστώσετε. Η συμμετοχή σπουδαίων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και φιλοσόφων οι οποίοι θα μιλήσουν για το «πρόσωπο» και την καταστροφή που υπέστη ο ελαιώνας, είναι για μένα ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι, η καρδιά του φεστιβάλ, αυτό που κάνει αυτό το φεστιβάλ διαφορετικό. Το ίδιο ισχύει και για τα αναλόγια που έχουμε προγραμματίσει με στόχο την διάδοση της γνώσης, την αφύπνιση των πολιτών, την γνωριμία με το έργο του Δ. Καμπούρογλου, με μία πολιτιστική κληρονομιά που χάνεται, αργοσβήνει μπροστά στα μάτια μας. 

 

Cul.N.: Πιστεύετε πως η πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου επιφέρει αλλαγές και στις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο αυτό;
Φ.Π.: Άνθρωποι ευαίσθητοι, ταπεινοί, αφυπνισμένοι, που γνωρίζουν την ιστορία τους όχι μόνο εγκεφαλικά αλλά με όλη τους την αντιληπτική ικανότητα, άνθρωποι που δεν είναι συγκινησιακά νεκροί, αποκλεισμένοι στα φετίχ της εγωπάθειάς τους και της εκάστοτε μόδας που τους εξιτάρει, αυτοί οι άνθρωποι κατ’ αρχήν είναι άνθρωποι, έπειτα είναι καλλιεργημένοι και όχι απλά μορφωμένοι, αυτοί οι άνθρωποι είναι πολίτες υπεύθυνοι, ακέραιοι και ικανοί να μεταμορφώσουν τον τόπο τους, να  καλλιεργήσουν ότι τους δόθηκε και να εκτιμήσουν και οτιδήποτε ξένο ανακαλύπτοντας τους κοινούς τόπους και σεβόμενοι το διαφορετικό.

Είναι προφανές πως καλλιεργημένοι πολίτες μπορούν να μεταμορφώσουν θετικά τον τόπο τους και θλιβερό να σκεφτεί κανείς τι ακριβώς μας συμβαίνει αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας.

Εκεί κρύβεται και ο σπόρος του παραλληλισμού που γίνεται στη νουβέλα «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» ανάμεσα στην πόλη και την ηρωίδα που καταρρέει. Ο άνθρωπος και το τοπίο συνδέονται άρρηκτα. Αυτό είναι αρχαίο μυστικό.

 

Cul.N.: Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του «ELAIώNAS FESTIVAL 2015»;
Φ.Π.: Όλοι όσοι συμμετείχαμε σ’ αυτή τη  δημιουργική ομάδα θα ήμασταν ευτυχείς αν βλέπαμε αυτό το φεστιβάλ να συνεχίζεται, να πληθαίνουν οι δράσεις αφύπνισης και να εμπεριέχουν κι άλλες κινητοποιήσεις  ενάντια σε διαφορετικού τύπου βανδαλισμούς της σύγχρονης πραγματικότητας.

Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αφύπνισης, μετάδοσης γνώσης, να φέρουμε σε επαφή το κοινό με κείμενα ξεχασμένα αλλά «ιερά», κείμενα που θα μεταμορφώσουν την εντύπωση του για την πόλη που ζούμε και τον πολιτισμό που στην ουσία φέρει.

Αυτό ευελπιστούμε να φέρει μία συνειδητοποίηση της ταυτότητας αλλά και της ευθύνης που έχει ο καθένας από μας, αν όχι να αντιδράσει, τουλάχιστον να γνωρίζει!

 

Το ELΑΙώNAS Festival 2015 θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Ελαιώνα από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου.

Τέχνη στα λιόδεντρα

Απριλίου 23, 2015

 

Τι σημαίνει ο Ελαιώνας για τους Αθηναίους σήμερα; Οι πιο ρομαντικοί τον συνδέουν με την αρχαιότητα, οπότε φυτεύτηκαν τα αιωνόβια, ιερά ελαιόδεντρα. Για τους περισσότερους είναι μια βιομηχανική περιοχή, από τις πιο υποβαθμισμένες του δήμου. Οι ποδοσφαιρόφιλοι ευελπιστούσαν ότι εκεί θα κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώ άλλοι τον ανακάλυψαν με την επέκταση της γραμμής του μετρό...

Από Ιωάννα Γκομούζα

Απριλίου 23, 2015

Φένια Παπαδόδημα: «Το ELAIώNAS Festival φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης»

ELAIώNAS FESTIVAL 2015

Απριλίου 23, 2015

Μία ομάδα καλλιτεχνών, παραγωγών και φίλων οργανώνει, φέτος για πρώτη φορά, από τις 24 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου, το ELAIώNAS FESTIVAL.

Αφορμή για τη διοργάνωση αποτέλεσε η έκδοση της θεατρικής νουβέλας  «Πωλούνται δάκρυα ελιάς», της Φένιας Παπαδόδημα,  (εκδόσεις Γαβριηλίδης), εμπνευσμένης από το έργο του Δημήτριου Καμπούρογλου «Ο Αναδρομάρης της Αττικής».
Το ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας  καλλιτέχνες θεατρικούς, μουσικούς, εικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και δημοσιογράφους  σ’ έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων, παραστάσεων, συναυλιών, ομιλιών και συνευρέσεων πάνω σε οποιαδήποτε θεματική άπτεται του ελαιώνα, αλλά και την οικολογική καταστροφή, και την λήθη που έχουν τυλίξει τα πλέον λαμπερά σημεία της Αθήνας και της Αττικής, μέσα από μία απρόσμενη, αφαιρετική, ποιητική ματιά. 
Το φεστιβάλ που θα διαρκέσει ένα μήνα με κύρια έδρα το θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, Μαραθωνομάχων 8,  Ακαδημία Πλάτωνος, τελεί υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝΔΑ.
Καλλιτεχνικοί - επιστημονικοί συνεργάτες
Σίσσυ Παπαθανασίου, Λαοκρατία Λάκκα, Πανδώρα Μουρίκη,
Εισηγήσεις
Ελένη Αρβελέρ ακαδημαικός
Κωσταντίνος Στάικος  αρχιτέκτων, ιστορικός βιβλίου.
Θέμα: Ο κήπος των φιλοσόφων.
Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, πρ. διευθύντρια κέντρου λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών.
Θέμα:  Ελαιώνας, μύθος και σύγχρονη πραγματικότητα.
Πάνος Κυπαρίσσης ποιητής, σκηνοθέτης
Θέμα: Ο ρόλος του Διονύσου στις Βάκχες του Ευριπίδη.
Έλλη Τζαβέλλα, δρ. Βυζαντινής αρχαιολογίας, ερευνήτρια πανεπιστημίου Leiden.
Θέμα: Το δάσος με τις ελιές: Διασχίζοντας τον ελαιώνα τα βυζαντινά χρόνια.
Καραπιδάκη Λουίζα, αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης, συνεργάτης κέντρου λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών.
Θέμα: Τέχνη και Ελαιώνας.
Έφη Παπαδόδημα, δρ. Φιλολογίας, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Θέμα :Οιδίποδας επί Κολωνώ του Σοφοκλή.
Τοπογραφία - άλσος ελαιών και ευρύτερη σημασία της ελιάς στο έργο. Λογοτεχνικές αναφορές στην αρχαία γραμματεία.
Τερζής Χρήστος, δρ. αρχ. ελληνικής μουσικής πανεπιστημίου Αθηνών.
Θέμα: Ο ήχος της ελληνικής αρχαιότητας
Δρόσω Κατσίλα,  δρ. μεσαιωνικής και νεότερης ελληνικής φιλολογίας.
Θέμα:  Εισαγωγή στο έργο του Δ. Καμπούρογλου.
Αλληλογραφία Καμπούρογλου- Χριστοβασίλη.
Δημήτρης Κούνδουρος, εκπαιδευτικός, γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος.
Θέμα: Το σώμα του ελαιώνα σαν σώμα.
Κώστας Βουρεκάς, αρχιτέκτων, πολεοδόμος.
Θέμα: Ελαιώνας των Αθηνών. Παρελθόν –Παρόν –Μέλλον
Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, δημοσιογράφος
Θέμα: Ο πολιτισμός της Ελιάς. Πυρήνες αυτάρκειας στην καρδιά του Ελαιώνα
Μουσικά αναλόγια & Live  performances
Δραματουργική επιμέλεια- σύνθεση
Φένια Παπαδόδημα
Σίσσυ Παπαθανασίου
Συμμετέχουν
Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Φαλελάκης, Αγγελική Παπαθεμελή, Βίκυ Βολιώτη, Φένια Παπαδόδημα, Μαρία Σαβίδου, Κρίστελ Καπερώνη, Μενέλαος Κυπαρίσσης, Παυλίνα Ζάχρα , Ευαγγελί Φίλη, Φένια Παπαδόδημα κ.α.
Προβολές ταινιών, ντοκυμαντέρ και video art
Αγέλαστος Πέτρα, Φίλιππος Κουτσαφτής
Μέγαρα1974, Σάκης Μανιάτης - Γιώργος, Τσεμπερόπουλος
Πρώτη Ύλη, Χρήστος Καρακέπελης
Ακρόπολη, Εύα Στεφανή
Αγροτέρα, Χαρά Φράγκου
Δεν είσαι μόνος, Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού
Ο Ελαιώνας σήμερα, Θάνος Παπαστερίου
Θέατρο- Χορός
Γιάννης Σκουρλέτης ( Bijoux De Kant) – “Αχ!”
Χριστίνα Σουγιουλτζή  (Κι Όμως Κινείται)- ‘’ BeteLguez”
Φένια Παπαδόδημα «LIMBO. Η νύχτα πριν το άληστο φως.»
Pauline Huguet –Νικόλας Αρτέμης. ‘’ Oval in a box”
Μαριέλλα Νέστορα- YELP danceco. ‘’ Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνον αυτό’’
Ομάδα Κόκκου Ροιής- «Κυριακή»
Ομάδα Κινούμενα σχέδια- «Ραντεβού»
Oμάδα End Exit - « Me & I»
Ομάδα Όνειρο της Alessandra Maioletti – ‘’Sex Trafficking’’
Μουσική
 Anasa, Delos Project, Χαίνηδες, Κάτω από το δέντρο, Βαγγέλης Στεφανόπουλος τρίο, Human touch, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Sancho 003, Chikn, Τηλέμαχος Μούσας-Νάσια Γκόφα Cobane quintet, Αντώνης Απέργης, Χάρης Λαμπράκης, Αγγελική Τουμπανάκη, Maria Christina & the 7 pedals, Ηλίας Δουμάνης, Γιώργος Παλαμιώτης, Ανδρέας Πολυζογώπουλος, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Γιάννης Αναστασάκης. Τζένη Καπάδαη, Noriana,  Haig Yazdjian, Γιώργος Λιμάκης, Takis Barberis Group,  Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Φένια Παπαδόδημα- Grace flowers quartet,  Χάρης Λαμπράκης quartet,  MC Yinka & the Fuzzics,  Adedeji Adetayo, Noriana, Barbara’s Straight Son, Chewing Gun, Phileas Frogg, Σοφία Σαρρή, Afrodyssey Orchestra, Late Farewell, Mode Plagal.
Έκθεση φωτογραφίας
Θέμα: O ελαιώνας σήμερα.
Γιάννης Λάσκαρης, Σεμίρα Μανωλάκη, Alex Kat
Έκθεση βιβλίου
Βιβλία για διάβασμα,  από την νέα πλατφόρμα Fairead – το περιβάλλον του βιβλίου
Έκθεση ζωγραφικής, από μαθητές της Α.Σ.Κ.Τ.

Σελίδα 1 από 3

User Login